سعید اسلام؛
کارشناس پژوهشی مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر ارومیه
فصل یازدهم از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به قوه قضائیه و تشریح آن میپردازد. در اصل یکصد و پنجاه و ششم آن آمده است: «قوه قضائیه قوهای است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت است.
در جهان شیعه هنگام سخن گفتن از عدالت، نخست، نام مبارک امیرالمؤمنین، علی(ع) در ذهنها نقش میبندد امیرالمؤمنین(ع) در طول حکومت کوتاه خود چنان در امر قضاوت و عدالت قاطعانه برخورد کرد که نماد حقیقی و ماندگار برای عدالت خواهی شد.
"او که به خدا سوگند یاد کرد که بیتالمال تاراج شده را هر کجا بیابم به صاحبان اصلی آن باز میگردانم گرچه با آن ازدواج کرده یا کنیزانی خریده باشند." نهج البلاغه خطبه 15
"او که یکی از قضات خود را به خاطر بلندی صدایش از متهم، عزل کرد." میزان الحکمه جلد 10 صفحه 4957
"یکی از قضات خود را برای خرید خانهی گران قیمت توبیخ میکند. نهج البلاغه نامه 3
"به خاطر درخواست یک مَن گندم زیادی از بیتالمال توسط برادر بزرگش عقیل، آتش گداخته نزدیک دست او میکند." نهج البلاغه خطبه 224
آری علی نماد عدالت است و چه زیبا فرمود پیامبر اعظم: علی با حق است و حق با علی(ع)." میزان الحکمه جلد 1 صفحه 259
در دنیای انقلاب اسلامی نیز هر کجا سخنی از حق و حقیقت باشد اسم شهید دکتر بهشتی می درخشد زیرا یکی از صفات اخلاقی شهید بهشتی (آن عالم حقیقت دوست) پذیرش حق و عدالت بود حتی اگر به ضرر او تمام می شد. همین که متوجه می شد سخنی حق است آن را پذیرش می کرد و این بیانگر صفای روح آن اسوه عدالت پرور انقلابی است.
پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) مسئولیت دیوان عالی کشور را که بالاترین مقام قضائی کشور است، در اسفند 1358 به دست با کفایت آیت ا. . . بهشتی سپرد تا برای این تشکیلات حیاتی که نقش مهم و تعیین کننده ای در جامعه دارد، با درک و درایت والای ایشان برنامه نوین و انقلابی مبتنی بر عدالت طرح ریزی گردد و عدل و قسط در جامعه رواج یابد. ایشان نیز در طول مدت این مسئولیت خطیر و شریف، منشاء خیر و خدمت بود و امور حقوقی و قضائی کشور را سر و سامان داده و انسجام بخشید و برای اسلامی و اجرائی کردن احکام اسلام، فعالیت های گسترده ای در این تشکل انجام داد و با بکار گیری قضات عادل و عالم، نظام قضائی کشور را دگرگون ساخت تا جایی که آثار این دگرگونی و تغییرات امروزه نیز در قوه قضائیه جاری و ساری است. آن همه تلاش بی وقفه او در این قوه فراموش نشدنی است و به راستی که او مظهر عدالت علوی بود. لذا علی (ع) برای صدر اسلام و شهید بهشتی برای آغاز جمهوری اسلامی مانیفستی بودند برای برقراری عدالت.
یاد و خاطره شهدای 7 تیر گرامی باد ( روز قوه قضائیه )